Τι είναι η διαταραχή της ΚΦΓΔ;

Η ΚΦΓΔ (κροταφογναθική διάρθρωση) συνδέει το οστό της κάτω γνάθου με το κρανίο ακριβώς μπροστά από τα αυτιά και λειτουργεί σαν μια εύκαμπτη άρθρωση που δίνει στη γνάθο ένα ευρύ φάσμα κίνησης και την ικανότητα να μιλάμε και να μασάμε.
Διαταραχές της ΚΦΓΔ μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο πρόσωπο, τις γνάθους και τους μασητήριους μυς και περιορίζουν το εύρος της κίνησης της άρθρωσης της γνάθου. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που σχετίζονται με την πρόκληση διαταραχής στην ΚΦΓΔ, αλλά συχνά είναι δύσκολο να εντοπίσουμε την ακριβή αιτία. Το συχνότερο αίτιο είναι το stress.

Τα συμπτώματα της διαταραχής της ΚΦΓΔ είναι:

  • Περιορισμός στο εύρος διάνοιξης του στόματος
  • Πόνος κατά τις κινήσεις της γνάθου ή κατά το μάσημα
  • Πλάγια παρέκκλιση της κάτω γνάθου κατά τη διάνοιξη του στόματος
  • Ήχοι από την άρθρωση (clicking)
  • Συχνοί πονοκέφαλοι
  • Πόνος που αντανακλά στο αυτί
  • “Κλείδωμα της γνάθου”
  • Ζάλη, προβλήματα ακοής
  • Διαταραχή της οδοντικής σύγκλεισης
  • Οίδημα γύρω από τις παρειές και τις γνάθους

Παράγοντες που σχετίζονται με διαταραχές της ΚΦΓΔ:

  • Στρες (ψυχοσωματική καταπόνηση)
  • Ιστορικό τραυματισμού στο πρόσωπο
  • Σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών ιδίως κατά την διάρκεια του ύπνου
  • Οστεοαρθρίτιδα ή ρευματοειδής αρθρίτιδα στην άρθρωση
  • Πρόσθια παρεκτόπιση του διάρθριου δίσκου
  • Υπερδιάταση των μυών όπως κατά τη διάρκεια οδοντιατρικών θεραπειών
    (π.χ. απονευρώσεις σε οπίσθια δόντια)

Θεραπευτικές επιλογές για τις διαταραχές της ΚΦΓΔ

Υπάρχουν διαφορετικά επίπεδα θεραπείας για διαταραχές της ΚΦΓΔ ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος και των θεραπειών που έχουν προηγηθεί.
Η θεραπεία μπορεί να είναι φαρμακευτική, μη φαρμακευτική και επεμβατικές
(χειρουργικές).

Α. Φάρμακα

Ο πρωταρχικός στόχος κατά την έναρξη της θεραπείας είναι η μείωση και τελικά η εξάλειψη του πόνου.
Αναλγητικά: Τα συνήθη παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη συχνά δεν βοηθούν. Τις περισσότερες φορές δίνουμε ένα ΜΣΑΦ όπως η ιβουπροφαίνη (Brufen,Algofren), η δικλοφαινάκη (Voltaren), η νιμεσουλίδη (Mesulid) και η μελοξικάμη (Movatec).
Μυοχαλαρωτικά: Μια άλλη επιλογή για την ανακούφιση του πόνου στις διαταραχές της ΚΦΓΔ είναι η χρήση μυοχαλαρωτικών για 2-3 εβδομάδες, όπως η ορφεναδρίνη (Norgesic). Η ταυτόχρονη χορήγησή τους με ΜΣΑΦ τις πρώτες μέρες έχει συνεργική δράση.
Ηρεμιστικά: Τα ηρεμιστικά πέρα από την αναλγητική δράση έχουν και μυοχαλαρωτική δράση. Έτσι μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή του σφίξιματος των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου (βρουξισμός).

Β. Μη φαρμακευτική θεραπεία

Οι μη φαρμακευτικές θεραπείες συχνά έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα για τα άτομα που πάσχουν από μια διαταραχή TMJ.
Ενδοστοματικοί νάρθηκες: Ο νάρθηκας σύγκλεισης έχει ευεργετική δράση στον έλεγχο του σφιξίματος και του τρίξιματος των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Φυσικοθεραπεία: Θερμά επιθέματα ιδίως τα ξηρά, υπέρηχοι και ασκήσεις ενεργητικής κατάσπασης ή ανάσπασης είναι επωφελείς για την ανακούφιση του πόνου.
Τεχνικές διαχείρισης άγχους: Βιοανάδραση ή άλλες τεχνικές διαχείρισης του στρες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για κάποιον που πάσχει από μια διαταραχή ΚΦΓΔ που επιδεινώνεται λόγω του στρες.

Γ. Επεμβατικές Επιλογές

Αρθροκέντηση ή αρθροσκόπηση: Η αρθροκέντηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική που έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση του πόνου και του clicking στην ΚΦΓΔ. Η διαδικασία επιδιώκει τη θεραπεία των συμπτωμάτων του ασθενούς και την απαλλαγή του από τον πόνο και τον κρότο. Η τεχνική περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός καθετήρα εντός της άρθρωσης και την έκπλυση της . Αυτή η πλύση χρησιμεύει για να ξεπλύνει τη φλεγμονώδη υγρά και στη λύση των συμφύσεων εντός της άρθρωσης. Η αρθροκέντηση κατά μέσο όρο είναι επιτυχής στη μείωση ή ανακούφιση των συμπτωμάτων σε περίπου 70 % των ασθενών. Η αρθροκέντηση είναι μια διαδικασία που εκτελείται στο περιβάλλον του ιδιωτικού ιατρείου, με τον ασθενή υπό τοπική αναισθησία.
Χειρουργείο: Σε σοβαρές περιπτώσεις ,όπου υπάρχει αποδιοργάνωση της άρθρωσης λόγω σοβαρών εκφυλιστικών αλλοιώσεων όπως σε προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα έχει ένδειξη το χειρουργείο ή σε πρόσθια παρεκτόπιση του διάρθριου δίσκου χωρίς ανάταξη.
Ενέσεις κορτικοστεροειδών: Τα κορτικοστεροειδή εγχέονται απευθείας εντός της άρθρωσης και είναι ευεργετικά στην ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.
Υαλουρονικό οξύ: Γίνεται απευθείας έγχυση εντός της άρθρωσης. Έχει ένδειξη στην οστεοαρθρίτιδα της ΚΦΓΔ.
Botox & PRP: Είναι η πιο μοντέρνα θεραπεία με θεαματικά αποτελέσματα σε επίμονες περιπτώσεις με έντονο πόνο και περιορισμό της κινητικότητας του στόματος.